Den fem bästa fotbollsspelarna i historien

Vi tycker om att göra listor och som människor vill vi gärna bestämma vilka som är bäst och så vidare. Frågan är om det går att göra en rättvis lista över världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Jag är inte så säker men jag skall göra ett försök. Jag vill dock påpeka att jag är påverkad av min kontext och att jag tittat på vad vilken betydelse varje spelare har haft för sitt landslag. Det är också viktigt att vara medveten om att det handlar om lyskraft och en spelares sätt mottagas. Många de spelare som tas upp här skulle inte vara där om de inte var medlemmar i ett lag som gav dem deras möjligheter att glänsa.

1. Pele (1956-1977)

Det är uppenbarligen inte ett originellt val att välja Pele som den bästa fotbollsspelare genom tiderna men hans karriär talar för sig själv. Med det brasilianska landslaget vann han tre VM guld, och även med sitt Santos han vann många titlar I Brasilien. Han spelade: 1958, 1962, 1966 och 1970 1962 och han hjälpte Santos att vinna Copa Libertadores och Intercontinental Cup. Pelé var allround, han var bra på fötterna, huvudet att läsa spelet. Han avslutade sin karriär i New York Cosmos. Idag är han en ambassadör för fotbollen.

2. Johan Cruyff (1964-1984)

Johan Cruijff hade en enastående teknik och är utan tvekan de bästa europeiska fotbollsspelare genom tiderna. Cruijff var tre gånger belönats med "Guldbollen". För de flesta av hans karriär Cruijff spelat som anfallare, där han dock ofta gick tillbaka in i mittfältet eller på flanken kringgås. Senare var han verksam främst som en playmaker. Han har efter sin karriär varit en framgångsrik tränare.

3. Diego Maradona (1976-1997)

Många sätter Diego Maradona är den bästa fotbollsspelare genom tiderna. Det är dock obestridligt att han var den bästa spelaren i sin generation. Han bevisade detta under VM 1986, då det mediokra annars argentinska landslaget vann guld tack vare hans enorma klass. Även den italienska fotbollsklubben SSC Napoli vanntvå nationella mästerskap och UEFA-cupen främst beroende på Maradona. Maradonas liv har varit mycket turbulent efter karriärer.

4. Alfredo di Stefano (1943-1966)

Alfredo di Stefano var det store namnet i Real Madrid på femtiotalet. Di Stefano var en mångsidig forward som utan tvekan med sin uthållighet, sin taktik och sin förmåga att göra mål tillhör det bästa spelarna genom tiderna. Di Stefano vann guldbollen två gånger, och därmed europeiska fotbollsspelare av året vanns av Real Madrid åtta nationella mästerskap. Han avslutade sin karriär i Barcelona som 40-åring.

5. Ferenc Puskas (1944-1966)

Ferenc Puskas var den stora stjärnan i det ungerska landslaget i början av femtiotalet. 1952 vann Ungern Guld i OS i Helsingfors. Med sin seger på engelsk mark satte Puskas och hans lag i Storbritannien orubbligt omhuldade myten att det engelska landslaget är det bästa på jorden, ett resolut slut. Efter den sovjetiska invasionen av Ungern 1956 Puskas flyttade till väst. Han välkomnades i Real Madrid, där han tillsammans med spelare som Di Stefano och Gento dominerade den europeiska fotbollen under några år.

Veckans nyhet
Spelet fotboll
men inte om kärleken till spelet fotboll. Vi älskar spelet, vi älskar ett lag men framför älskar vi hur allt kombineras och blir fotboll