Fotbollshistoria

Fotboll har spelats i organiserad form sedan mitten på 1800-talet. Men spel som liknar fotboll har funnits mycket längre än så. Ingen vet säkert var fortboll ursprungligen kommer från. Man har hittat tecken på att fotboll spelades i Kina så tidigt som för 2300 år sedan. Fifa ger också Kineserna äran att ha uppfunnit spelet. På den tiden spelade man, som idag, i två lag och hade två mål (nät uppspända mellan bambustänger). Bollen var gjord av läder och fylld hår. Kineserna kallade spelet Cuju (sparka var mycket populär och även kvinnor spelade. Cuju spelades ända fram till Mingdynastins (1368-1644)

Man har också hittat lämningar som visar att att ett fotbollsliknande spel även spelades i Centralamerika under Mayatiden (ca 300-900 e kr)

Att kung Filip den långe utfärdade ett förbud mot fotboll visar att sporten förekom i Frankrike, under 1300-talet. Även i Italien, speciellt i Florens, har fotboll spelats länge. Under 1400-talet utövades sporten på en plan med ungefär samma mått som man har idag. Spelarna var indelade i två lag och spelet gick ut på att få bollen över motståndarens kortlinje, mål förekom ej. Spelets namn i Florens var calcio vilket för övrigt fortfarande är benämningen på den moderna fotbollen i Italien.

I England, liksom i Frankrike försökte myndigheterna förbjuda spelet under 1300-talet. . Såväl i Frankrike som England hade myndigheterna inte makt nog att i praktiken kunna genomdriva förbuden. I den medeltida fotboll som praktiserades i England och Frankrike fanns väldigt få regler och hade följaktligen lite gemensamt med dagens fotboll. Det fanns inga regler på hur många spelare som skulle finnas i respektive lag. Det vanligaste var att man i en by eller stad samlade ihop deltagare i 2 lag, totalt kunde antalet deltagare uppgå till hundratals personer, även möten mellan 2 byar/städer var vanligt förekommande. Målburar förekom vanligtvis inte. Istället handlade det om att försöka driva bollen från punkt A till B som kunde vara flera km från varandra. Spelet var brutalt och svåra skador förekom ofta.

I början av 1800-talet var sporten mer etablerad och börjat tas upp av brittiska internatskolor. Under denna tid var fotboll en blandning av dagens fotboll och rugby. Fotboll växte sig allt större och blev allt populärare. 1863 bildades Englands fotbollsförbund – Football Accessionen. Orsaken till att rugbyn och fotbollen gick skiljda vägar var att man inte kunde enas om vilka regler som skulle gälla. Olika internatskolor tillämpade olika regler där en del ansåg att det skulle vara förbjudet att använda händer och armar. När FA grundades, var målet att skapa ett gemensamt regelverk som tillfredsställde båda parter men det var omöjligt att enas.

I slutet av 1800-talet spreds fotboll över världen. Den första landskampen utanför de Brittiska öarna spelades den 1885 i Newark New Jersey mellan USA och Kanada: Kanada vann med 1-0.

Under 1800-talets senare del hade fotbollen delvis andra regler än vad den har i dag, t.ex fick straffsparken sin nuvarande utformning först 1901. Regeln om 11-mannalag infördes 1870. Andra regler som t.ex inkast, hörnspark, nät i målet mm infördes successivt fram till 1890-talet. Noterbart kan vara att målribba blev obligatorisk så pass sent som 1882, fram tills dess hade målsnöre fungerat som ribba. Huvuddomaren fick en avgörande roll i spelet i början av 1890-talet. Även taktiken var annorlunda. Passningar till exempel användes bara som nödlösning främst beroende på att offside regeln var utformad på ett annat sätt - passades bollen framåt var samtliga medspelare som befann sig högre upp på planen än passningsläggaren i offside läge.

1888 startades engelska ligan, den skotska ligan startades 1890. 1904 bildades världsförbundet FIFA och sedan Uruguays seger i Olympiska Spelen har fotbollen blivit världens mest betydelsefulla sport.

Veckans nyhet
Spelet fotboll
men inte om kärleken till spelet fotboll. Vi älskar spelet, vi älskar ett lag men framför älskar vi hur allt kombineras och blir fotboll
Online nätverk