Champions League

Champions League är en årlig återkommande turnering för de bästa klubblagen i Europa. CL arrangeras av Uefa. Fram till 1992/1993 kallades cupen Europacupen för mästarlag. En turnering som som såg dagens ljus 1955/1956. Real Madrid har vunnit flest gånger, nio gånger. FC Barcelona är reagerande mästare.

Den ursprungligen turneringen var enbart för mästarlag men sedan säsongen 1997/1998 så får flera andra, tredje- och fjärdeplacerade lag från de största ligorna delta. Från de mindre ligornas segrare, som de svenska och norska, måste lagen ofta kvalspela för att ta sig till gruppspelet.

Formatet, som har modifierats genom åren, består av gruppspel och slutspel. I slutspelet möts lagen hemma och borta medan finalen avgörs i en enda match på neutral plan. Vid två tillfällen har det dock inträffat att vinnarna haft favör av hemmaplan: 1957 då besegrade Fiorentina hemma på Santiago Bernabéu-stadion med 2-0, och 1965 då Inter blev mästare efter en 1-0-seger hemma mot Benfica.

Historia

Europacupen för mästarlag lanserades en månad efter Uefas första kongress, vilken hölls i Wien 2 mars 1955. Många av Uefas medlemmar var mer intresserade av en nationell lagtävling, men den franska sporttidningen L'Equipe kämpade för att starta en klubbtävling som samlade hela Europa. Man utformade ett utkast till en turnering, kallad Sporting Rekord. Denna utvecklades vidare till Europacupen för mästarlag. Mycket av arbetet dessa båda herrar lade ner gjordes som ett svar på den brittiska pressens utspel att engelska Wolverhampton Wanderers skulle anses som "världsmästare för klubblag". Detta då laget på 1950-talet genomfört en succéfylld resa runt om i Europa vinnandes vänskapsmatcher.

Representanter för 16 klubbar var inbjudna till mötet 2-3 april 1955 och L'Equipes föreslagna regler antogs till sist enhälligt. Den första europeiska klubblagsmatchen i fotboll spelades i Lissabon då Sporting Lissabon mötte Partizan Belgrad i en match som slutade 3-3 De första Europamästarna för klubblag, med all rätt att kalla sig så, blev spanska Real Madrid.

1979 nådde Malmö FF finalen som första och hittentils enda svenska lag. Man förlorade mot Nottigham Forest. . London är den enda stad som haft tre lag (Tottenham, Chelsea och Arsenal) deltagande under samma säsong. Också Aten kan ståta med tre deltagande lag - dock inte under samma säsong (Panathinaikos, Olympikos och AEK Aten).

Veckans nyhet
Spelet fotboll
men inte om kärleken till spelet fotboll. Vi älskar spelet, vi älskar ett lag men framför älskar vi hur allt kombineras och blir fotboll